web stats

Egyvilág

Egyvideó beszélgetések

Egyvideó: érdekes, értelmes, érthető beszélgetések a világról

Ezen a lapon találod az Egyvideó beszélgetés-sorozathoz kapcsolódó anyagokat, itt jobbra hasznos linkeket, a lenti táblázatban pedig a felvételeket.

Háromféle beszélgetés van. Az első tematikus, kiválasztunk egy konkrét témát (pl. a hit, a piac vagy a globális problémák) és arról beszélgetünk. Itt jobbra megtalálod az elkövetkező felvételek szervezési táblázatát, abban pedig a javasolt témákat.

A másodikban az országban és a világban zajló aktualitásokról beszélgetünk, politikáról, gazdaságról, stb... értelmesen, kulturáltan. Az első és a második fajtát is felvesszük, utána pedig a YouTube-on nézhetők. Ajánlom megtekintésre, illetve beszélgetőpartnernek is lehet jelentkezni, a következő email címen: egyvilag@gmail.com

A harmadik fajtát nem vesszük fel, nem készül belőle videó, csak szabadon beszélgetünk bármiről, ami szóba kerül vagy szeretnétek megbeszélni. Jelentkezni sem kell rá előre. Lásd itt jobb oldalon a szabad beszélgetések linkjét, és a következő alkalom időpontját.

Mindez a Skype-on keresztül történik, otthonról, webkamerával. (Ha fent van a gépen a Skype, akkor elvileg elég rákattintani a beszélgetések linkjére a bekapcsolódáshoz. Ha nem megy, akkor a Skype-on belül → értekezlet → bekapcsolódás értekezletbe, és oda bemásolni a linket, úgy ahogy van.)

Nagyjából havonta van szabad beszélgetés, és felvétel is. Ha szeretnél értesülni az új videókról és a szabad beszélgetések időpontjáról, akkor iratkozz fel az Egyvideó hírlevélre. (Mely nem ugyanaz, mint a rendes Egyvilág hírlevél.) Ehhez szintén az egyvilag@gmail.com címre írj nekem. Ezen kívül ajánlom figyelmedbe az Egyvilág YouTube csatornáját, ahol szintén megtalálhatók a felvételek.

(* Az így jelölt sorok nem beszélgetések, hanem az Egyvilág üzenetek felolvasásai. Ez a fentieken kívül még egy fajta videó.)

Hasznos linkek:

● A szabad beszélgetések Skype linkje:

https://join.skype.com/KmQXME7fOSBX

A következő szabad beszélgetés időpontja:

2024. július

A felvételek szervezési táblázata

Az Egyvideó Facebook csoportja

Az Egyvilág YouTube csatornája

 

Facebook megosztás
ID Cím + dátum Videó linkek Tartalom Egyvilág link

(Többnyire a könyv egyik kapcsolódó témája)

2 A világ eredete és életbarátsága - 2. rész

(2021.12.14.)

Előadás
Beszélgetés
Összes rész
Az antropikus elv: amikor a tapasztalt tényekből következtetünk vissza az előfeltételekre: a fizikában, biológiában, a társadalomban. Az univerzum életbarátsága, hogy sok minden olyan benne, hogy az kedvez az életnek. A Föld egyszerre átlagos és különleges volta. Az univerzum életbarátságának 3 lehetséges oka. A teremtettség fokozatai. A beszélgetés tartalma: A kozmikus felfúvódás - és amiket ez megmagyaráz; A részecskék kettős természete: hullámok és klasszikus részecskék; A fény, mint nem anyagi hullám; Az elektromos áram természete; Van-e középpontja a világegyetemnek?; Fraktálok A világ eredete és életbarátsága
1 A világ eredete és életbarátsága - 1. rész

(2021.11.25.)

Előadás
Beszélgetés
Összes rész
Az ősrobbanás. A világot egy valóság jellemzi. A két nagy kérdés: 1) Miért létezik egyáltalán bármi?; 2) Miért olyanok a világ és a fizika törvényei, amilyenek? A mindenség elmélete, a végső axióma és hogy a világ létezése nem lehet szükségszerű: egy „csoda” mindenképpen történt. Hogy a világ nem szükségszerűen fakad egy tőről, sem a fizikán belül, sem azon kívül. (A beszélgetés némileg elkalandozik, lásd a Youtube leírásban.) A világ eredete és életbarátsága

8 / 8. lap

Első lap          –10 lap          Előző lap          Következő lap          +10 lap          Utolsó lap