web stats

Egyvilág

Forma, öntudat és érzékek

Ha mobilról nézed, a következő linken találsz egy rövidített, könnyebben olvasható változatot:

MOBIL VÁLTOZAT

Az alábbi írást letöltheted doc vagy pdf formátumban is. Először kattints a következő linkre, majd a megjelenő lapon, ahogy áll, a legfelső sorban válaszd ki, melyik formátumot szeretnéd. (Amit itt alább látsz, azok ugyanis képek, ezért nem lehet kijelölni a szöveget, nem lehet keresni benne, nem működnek a linkek, és kinyomtatni sem egyszerű. A letölthető dokumentumokban mindez működik.)

LETÖLTÉS ÉS TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK

Ugyanott elmondhatod a véleményedet is róla, a „kérdőív”, a „fórum” vagy az „email” linkek segítségével. Ezenkívül rengeteg más tartalmas olvasnivalót is találsz – ez itt ugyanis egy nagyobb mű része, mely módszeresen, de azért érthetően elmagyarázza, hogyan működik a világ. A címoldalról kiindulva többet megtudhatsz róla.

(Ajánlom még: Facebook-csoport; Facebook lap)

1. oldal
2. oldal
3. oldal
4. oldal
5. oldal
6. oldal
7. oldal
8. oldal
9. oldal

A lapokon nem működnek a linkek, de ezek igen:

KérdőívFórumEmail

(Ajánlom még: Facebook-csoport; Facebook lap)

10. oldal

További olvasnivalók:

(Klikk a címekre)

Téma Tartalom Megjegyzés

Az elme szerkezete

Mi az elme, és hogyan épül fel? Az elme és az öntudat önálló, megjelenésük formájától független minősége. Az elme három szerkezeti eleme: a „számítógép”, a lélek és a tudat. Viszonylag hosszú és elvont téma. Jelentős része a saját elmélkedéseim eredménye, és ez igaz az egész ‘Elme’ részre is. Az elme itt felvázolt modellje nem egy teljes vagy tudományos modell, ellenben egyszerű és praktikus, mellyel az ember a gyakorlatban jól elboldogul, és a lényeget szerintem megfogja. Fontos még, hogy néhány szót, például a lelket is, a köznapitól némileg eltérő értelemben használok.

Érdekes biológiai jelenségek

Különféle biológiai jelenségek, például a különböző bőrszínek eredete az embernél, a látás jellemzői, az agyféltekék sajátosságai. Érthető és viszonylag rövid téma. Semmi világrengető, de érdekes, és egy-két dolog nyitját ebből is megtudhatjuk.

Elvek, szabályok, normák

Miben különböznek az elvek és szabályok? Társadalmi szabályok, azaz a normák, és azok két fajtája: a társadalmi normák és a jogszabályok. Honnan erednek a jogszabályok, mi biztosítja a legitimitásukat? A jog felépítése: jogrendszerek és jogágak. Hogy a jog nemcsak az igazságot szolgálja. Büntetések: céljaik, buktatóik, hatásosságuk. Hogyan néznek ki a szabályok a gyakorlatban? Tökéletlenségük, a szabályok betartása, megszegése és megváltoztatása. 24 oldal, 6800 szó: az életünket vezérlő társadalmi szabályok áttekintése. Megtudhatjuk belőle például, hogy mikor hatékonyabbak a társadalmi normák és mikor a jog; bepillantást nyerünk a jog szerkezetébe; elgondolkozunk a jog és igazságosság viszonyáról, illetve az érdekek erejéről a szabályokkal szemben.

Továbbá közéleti aktualitásokra is szoktam reflektálni, a címlapon.
Azt is megnézheted, ha ide kattintasz.