web stats

Egyvilág

Bevezetés (A világ működése)

Ha mobilról nézed, a következő linken találsz egy rövidített, könnyebben olvasható változatot:

MOBIL VÁLTOZAT

Az alábbi írást letöltheted doc vagy pdf formátumban is. Először kattints a következő linkre, majd a megjelenő lapon, ahogy áll, a legfelső sorban válaszd ki, melyik formátumot szeretnéd. (Amit itt alább látsz, azok ugyanis képek, ezért nem lehet kijelölni a szöveget, nem lehet keresni benne, nem működnek a linkek, és kinyomtatni sem egyszerű. A letölthető dokumentumokban mindez működik.)

LETÖLTÉS ÉS TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK

Ugyanott elmondhatod a véleményedet is róla, a „kérdőív”, a „fórum” vagy az „email” linkek segítségével. Ezenkívül rengeteg más tartalmas olvasnivalót is találsz – ez itt ugyanis egy nagyobb mű része, mely módszeresen, de azért érthetően elmagyarázza, hogyan működik a világ. A címoldalról kiindulva többet megtudhatsz róla.

(Ajánlom még: Facebook-csoport; Facebook lap)

1. oldal
2. oldal
3. oldal

A lapokon nem működnek a linkek, de ezek igen:

KérdőívFórumEmail

(Ajánlom még: Facebook-csoport; Facebook lap)

4. oldal

További olvasnivalók:

(Klikk a címekre)

Téma Tartalom Megjegyzés

A forma alapjai

Sok minden szétbontható tartalomra és formára. A forma tulajdonságai és fajtái: a biológiai és a társadalmi forma. A biológiai és társadalmi antropikus elv. A tartalom és forma legalapvetőbb jellemzése a ‘Tartalom és forma’ témában található, de a lényeget itt is megismétlem. Ezt követően tovább részletezem, amit a formáról tudni kell. Rövid, de eléggé elvont téma. Annyiból érdekes, hogy a forma jelentős befolyással van az elmére – beleértve az emberi elmét is – amit egy egész fejezet tárgyal, melynek ez a bevezető darabja.

Egyebek (A világ működése - Ember)

Néhány dolog az emberről, melyek más témákba nem fértek bele. Az emberi szépség: jellemzői, külsőnk és belsőnk kapcsolata és a szépség hatalma. Az emberi faj rugalmassága. Viszonylag rövid és elég jól érthető téma. Mivel ez egy „egyebek” téma, a benne foglaltak nem feltétlenül kapcsolódnak egymáshoz szorosan, de azért van benne pár tanulságos dolog, leginkább a szépséget illetően. (Mely alatt itt a testi szépséget értem. Van még benne egy érdekes kép a világ különböző országainak átlagos női arcaival.)

Ár és érték

Mi az ár és mi az érték, hogyan függenek ezek össze, és mennyiben különböznek, miképp távolodhatnak el egymástól? Az árat befolyásoló sokféle tényező, a használati és befektetési kereskedés, és amikor azzal mérjük valaminek az értékét, hogy hogyan teljesít a piacon. A kultúra piaci értékelése, annak előnyei és hátrányai. (Az értékekről egy külön téma szól, róluk részletesebben lásd ott.) 10 oldal, 3000 szó, és elég jól érthető. Nem túl lényegi téma, de van benne azért pár tanulság: például, hogy az ár és az érték két különböző dolog; hogy az árat mennyi minden befolyásolja; vagy a befektetési kereskedelem sajátosságai. Továbbá a kultúrával kapcsolatban mondottaknak is megvan a relevanciájuk.

Továbbá közéleti aktualitásokra is szoktam reflektálni, a címlapon.
Azt is megnézheted, ha ide kattintasz.