web stats

Egyvilág

Információk, kérések

Ezen a lapon megtalálod a válaszokat a művel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdésekre, a mű feldolgozását és véleményezését segítő információkat találsz, valamint néhány kérést.

A jobb oldali linkekkel az oldalon belül lehet közlekedni.

Kérdések és válaszok

Az olvasással kapcsolatos megjegyzések
Praktikák az olvasáshoz
Jelölések
A sok "lásd" és utalás
Speciális kifejezések

Véleményezési lehetőségek

Kérések
Közhírré tétel
Élettapasztalatok, tanulságok, az életed elvei
Mottók
Szponzorok, kiadók

Kérdések és válaszok


De hát ez nem csak egy újabb lexikon? Nem, hogy nagyjából erről szól a középiskola is, hogy ott is sok mindenről tanul az ember, nem túl mélyen?

Van ezekben valami, amennyiben mind az Egyvilág, mind az említettek átfogó szemléletűek – azonban számos különbség is van.

Nézzük, hogyan viszonyul az Egyvilág a lexikonokhoz:

Ami a középiskolát illeti pedig:


Azt hiszed, hogy te mindent tudsz? Komoly ember nem ír „mindenről”, specializálódni kell, csak egy szakterületen belül lehet értékes munkát végezni. „Aki mindenhez ért, az nem ért semmihez”, stb…

Igen, ez nagyon benne van a korszellemben. Szóval, én egy széles érdeklődésű, kíváncsi és elég szorgalmas ember vagyok, de természetesen nem tudok mindent, ezért is próbálom bevonni a közönséget a könyv megírásába. Másrészt nekem is van szakmám (közgazdász), magam is végeztem professzionális munkát (kockázatelemző voltam), és egy cseppet sem becsülöm le a szakértelmet: csakis így lehet profi munkát végezni, csakis így lehet meg mindenünk, ez tény.

Én csak annyit mondok, hogy a látókör szélesítésének is megvannak az előnyei: jobban tudunk megítélni összetett kérdéseket, jobban megérthetjük önmagunkat és egymást, nagyobb harmóniában élhetünk, bölcsebb döntéseket tudunk hozni az életünkkel és a világgal kapcsolatban. A tudomány és a technika is fontos, nyilvánvalóan jó, ha gépeket tudunk építeni, melyek megkönnyítik az életünket, ha meg tudjuk gyógyítani a betegségeket, és az sem árt, ha van mivel játszanunk és szórakoznunk. Azt azonban, hogy mennyire vagyunk boldogok, hogyan bánunk egymással, és hogy merre megy a világ, alapvetően az átfogó elképzeléseink, az egyszerű dolgokról alkotott fogalmaink határozzák meg, nem pedig a szaktudásunk. Én csak némi hangsúlyeltolódást javaslok ebbe az irányba, a látókör szélesítése felé, semmiképp sem azt, hogy mindenki dobja el, ami a kezében van, és vonuljon ki az erdőbe meditálni. Csak annyit mondok tehát, hogy foglalkozzunk egy kicsit többet a nagy képpel – illetve, hogy ezen a vonalon is lehet értékes munkát végezni.


De hát ez annyira tudománytalan!

Ezt is meg szoktam kapni. A következőket tudom rá válaszolni:

Először is érdemes tisztában lenni vele, hogy mi ez a könyv, amihez, ha még nem tetted, érdemes alaposan elolvasni Előszót. Többek között, az is megtalálod benne, hogy:

Ez a könyv elsősorban egy gyakorlati útmutató lesz a világhoz és az élethez – addig pedig az ehhez szükséges ismeretek és tapasztalat összegyűjtésének eszközeként is szolgál. A lényeget igyekszik összefoglalni, a nagy képet próbálja meg minél reálisabban áttekinteni – amit tudományos alapossággal nem is lehetne megtenni, mert az ember elveszik a részletekben, és soha nem ér a végére.

És az is igaz, hogy ha valakinek az kell, minden szakterülethez talál szakkönyveket, melyek szakszerűbbek az itt megfogalmazottaknál. Ennek a műnek viszont nem az a célja, hogy szakembereknek mondjon újat a saját szakmájukban – hanem az, hogy egy széleskörű, reális és megfogható áttekintést nyújtson, mely alapján mindenki el tud igazodni a világban, nem lesz elveszve a szakmáján kívül sem. Ne csak a részletei, ne csak egy-egy rész alapján ítéld meg tehát, az egészet nézd.

Érdemes továbbá szem előtt tartani a könyv hosszú távú potenciálját, hogy mi lehet belőle végül, az ideát, a koncepciót, egy könyvet, amelyben a lehető legjobban össze van szedve a lényeg, és mindenkinek rendelkezésére áll, aki szétnéz a világban, és azt kérdezi, „hé, mi ez az egész?” Ezt az ideát próbáljuk közelíteni: amit most olvashatsz, az egy kézirat, az első állomás ezen az úton. A következő, kiadásra kész változattal, a segítségetekkel, egy újabb lépéssel közelebb kerülünk majd a célhoz – hogy aztán mások még tovább vihessék a művet. Akár egy csapat szakember, hogy kigyomlálják belőle a szakmai pontatlanságokat. Ne csak a jelenlegi állapotát tekintsd tehát. Ezzel együtt, már most is a lehető legjobb, amire én, egy ember, első nekifutásra képes vagyok.

Ami a tudásomat, hozzáértésemet illeti, kétségtelen, hogy, mint mindenkinek, nekem is vannak területek, melyekhez jobban értek, és vannak, melyekhez kevésbé. Konkrétan a közgazdaság a szakmám, és részben emiatt a könyvnek különösen ez a része alaposabb és mélyebb a többinél, ajánlom szemügyre venni, a kompetenciámat illetőleg is. Ezen kívül megjegyzem, hogy van két doktorim: az egyik közgazdaságtanból (CEU), a másik jogból (ELTE), tudom tehát, hogy mi a tudomány. Továbbá az üzleti életben is dolgoztam, kockázatelemző illetve osztályvezető voltam egy bankban, szóval a gyakorlattal is tisztában vagyok. Ezen kívül megfordultam még Oxfordban, az ENSZ-ben és az EU-ban is.

Visszatérve a könyvhöz, természetesen nagyon is elképzelhető, hogy hiányosságok, pontatlanságok vannak benne, és ha ilyet tapasztalsz, javíts is ki bátran, meg fogom köszönni. Itt ugyanis nem arról van szó, hogy ki az okosabb, hanem hogy összehozzunk egy jó, sokak számára hasznos művet, tanuljunk egymástól. Különösen értékelem, ha szakmabeliek igazítanak el. Viszont, ha csak úgy általában szólja le valaki, amit csinálok, azzal nem sokra megyünk.

(Shania Twain - That Don't Impress Me Much)


A világ olyan sokféle, minden hely, minden ember, minden élet más. Konkrét dolgokról kell írni, nincsenek általános igazságok.

Nos: de vannak. Kétségtelen, hogy van igazság az előbbi álláspontban is – de csak féligazság. A dolgok jellemzőit ugyanis fel lehet osztani általános és speciális jellemzőkre. Például az igaz, hogy minden nép kultúrája különbözik, országról-országra változnak, mondjuk a nemi szerepek – ugyanakkor ott vannak a génjeinkbe írt nemi sajátosságok is, melyek világszerte hasonlóvá teszik egymáshoz a férfiakat, illetve a nőket. Hasonlókat lehet elmondani az emberi életekről: az egyik ember szép, a másik csúnya, az egyik erős, a másik gyenge, az egyik gazdag, a másik szegény – ezzel együtt azonban vannak olyan elvek és praktikák, melyek mindannyiuknak segítségére lehetnek. Ilyen például, hogy érdemes kellő nyíltsággal és tudatossággal élni az életet, hogy a rugalmasság és kompromisszumkészség gyakran hasznos, vagy éppen, hogy képzeletbeli képek, ábrák segítségével könnyebb felidézni azt, amire emlékezni akarunk. Az Egyvilág ezeket az általános ismereteket, tanácsokat igyekszik összegyűjteni, egyfelől a világ működését, másfelől az ember életét illetően – míg a specialitásokat, valóban, csak egyedileg lehet megismerni.


Mi a célod ezzel a könyvvel?

Több célom is van, melyek közül egyeseket könnyebb, másokat minden bizonnyal nehezebb elérni. Először is én egy olyan ember vagyok, akit reménytelenül sok minden érdekel, amivel ugye a mai világban nem könnyű bármit is kezdeni. Ezzel a könyvvel azonban úgy érzem, találtam valamit, amivel produktívba fordíthatom ezt a tulajdonságomat, létrehozhatok valami nagyot, egyedit és maradandót. Másodszor, tanulni is szeretnék a könyv által. Egyrészt úgy, hogy magamtól átgondolom a dolgokat, utánajárok, aminek kell, másrészt pedig, ha elolvastad a bemutatást, láthatod, hogy ennek a projektnek integráns része az olvasók bevonása, hogy az ő tudásuk, tapasztalataik is gazdagítsák a könyvet – miközben magam is tanulok tőlük. Harmadszor, jó volna előbb-utóbb némi pénzt is látni a dologból. Negyedszer, szeretném, de tényleg, hogy a könyv hasznára váljon az embereknek, közelebb hozza őket egymáshoz, és igen, ötödször, hogy a világot is megmentse. ;)

Egy valamim nincs ezt a könyvet illetően: hátsó szándékom. Különösen nem akarok senkit sem manipulálni vele. Én egyszerűen, a legjobb tudásom szerint leírom, hogy hogyan állnak a dolgok, ezzel pedig aztán mindenki azt kezd, amit akar. Nyugodtan lehet vele egyet nem érteni is, sőt, én kimondottan szeretem, ha elmondjátok, hol gondolom rosszul. Ez a vállalkozás tényleg csak arról szól, hogy legyen végre egy könyv, amit az ember levehet a polcról, és elolvashassa, hogyan állnak a dolgok a világban, hogyan lehet okosan élni az életet, ott legyen benne minden fontos, világosan és őszintén. Tudom, hogy a mai világban ez eléggé hihetetlen – meg eléggé hiányzik is belőle.


Ki áll e mögött a könyv mögött?

Az égvilágon senki, sem politikai pártnak, sem semmilyen más érdekcsoportnak nincs köze hozzá. Én egyedül próbálom összehozni, minél kiegyensúlyozottabbra, egyenlő távolságot tartva minden oldaltól. Nem csoda, hogy így nem is tolja senki.


Olvastam pár témát a könyvből, és olyan… se íze, se bűze. Miért óvatoskodsz ennyire? Félsz állást foglalni?

Alapvető célom a könyvben az objektivitás és a kiegyensúlyozottság. Mindennek igyekszem megmutatni a jó és a rossz oldalát, az előnyeit és hátrányait, az érme mindkét oldalát. Tény, hogy ez kevésbé hatásos, mint amikor valaki egyoldalúan érvel, az érzelmekre apellál, határozatlannak tűnhetek miatta. Viszont ha reálisan akarjuk látni a dolgokat, ha okos megoldásokat keresünk, annak ez a módja. Az igazság általában valahol középen van, a valóság gyakran nem szenzációs – akkor is, ha így nehezebb eladni őket.


Miért ennyivel részletesebb a gazdaság a többi témakörnél?

Belejátszik ebbe, hogy ez a szakmám, ezt a terület mélyebben ismerem. Ugyanakkor az anyagi kérdések központi szerepet játszanak mind az emberek egyéni boldogulásában, mind a társadalom működésében, beleértve olyan súlyos problémákat is, mint az egyenlőtlenségek vagy a környezetszennyezés, klímaváltozás. Ezek kezeléséhez, a világban való gyakorlati eligazodáshoz, jól jönnek a gazdasági ismeretek. Mellesleg ennek a résznek a szakmaibb tárgyalása alátámasztja az egész vállalkozás komolyságát.


Miért ilyen szürke és egyszerű a honlap?

Részben azért, mert én raktam össze, és se szakember nem vagyok, meg inkább a könyvet magát írom egyébként is. Másrészt így is tud mindent, ami a könyvhöz kell, illetve szerintem még áttekinthetőbb is azáltal, hogy csak az van rajta, ami kell. Továbbá ez a puritán kinézet a könyv filozófiáját is tükrözi: hogy ugyanis a tartalom a lényeg, nem a csomagolás. Manapság minden a látványról szól, én azonban nem a szemeket akarom elkápráztatni, hanem az agyakat szeretném csiszolni – mert emberek: ez az, ami igazán számít.


Több helyen, blog bejegyzések, cikkek alatt, találkoztam már veled, meg azzal, ahogy mindenhova odarakod a linkjeidet. Miért csinálod ezt? Nem gondolod, hogy pofátlanság így reklámozni az oldaladat?

Nos, először is, én is eléggé unom csinálni, úgyhogy ha valaki tud jobbat, azonnal szóljon.

Mentségemre szolgáljanak továbbá a következők:

Az olvasással kapcsolatos megjegyzések

Praktikák az olvasáshoz

A könyv témái általában önmagukban is érthetőek, nem kell tehát sorban menned, mindegyiket elolvasnod. (Bár teljes képet akkor kapsz.) A Témák lapon az elkészült témák címére mutatva további információt kaphatsz róluk. Másrészt, azoknál a témáknál, melyeknél kevésbé érdeklődsz a részletek iránt, jó módszer lehet kihagyni a kisbetűs szakaszokat. Ezeket igyekszem úgy megírni, hogy önmagukban is értelmesek, érthetőek legyenek. Szintén hasznos lehet ez a módszer, ha utólag akarsz áttekinteni egy témát, hogy mi is volt benne a lényeg.

Ez a doc vagy pdf segít gyorsan áttekinteni a teljes mű szerkezetét. Érdemes lehet Word-ben vázlat nézetre kapcsolni, miáltal a szerkezet különböző szinteken vizsgálható. A pdf-ben a könyvjelzőket (bookmark-okat) használhatod ugyanerre. A témák, fejezetek címei linkeket tartalmaznak, melyekkel a honlapon közvetlenül az adott témához vagy fejezethez ugorhatsz. (Word-ben a CTRL-t nyomni kell közben.)

Maguk a témák doc és pdf file-jai is linkeket tartalmaznak. Ha a címlapon a nagybetűs címre kattintasz, az a honlapon közvetlenül az adott témához visz. (A megjelenő lapon a legfelső sor.) A doc-okban a tartalomjegyzék soraira, a pdf-ekben pedig könyvjelzőkre kattintgatva az adott dokumentumon belül lehet gyorsan közlekedni.

Jelölések

A témák szövegében használok néhány speciális karaktert, jelölést:

Mindegyikhez különösen szívesen veszem a meglátásaidat.

A sok „lásd” és utalás

A mű témáiban viszonylag sok utalás található más témákra. Ez elsősorban azért jó, mert integrálja, összefogja a művet, összeköti a benne felvázolt világkép darabjait. Másrészt így lehet megtalálni, hogy hol vannak kifejtve azok a gondolatok, melyek az adott helyen csak említés szintjén szerepelnek; valamint az utalások segítenek felhívni a figyelmet további fontos és érdekes tudnivalókra.

Ugyanakkor a sok utalás meg is nehezítheti az olvasást – ezt azonban el lehet kerülni. Amelyik bekezdés ugyanis csupa utalást tartalmaz, ott általában csak a „lásd” szót emelem ki vastag betűvel. Ahol ilyet látsz, és nem vagy kíváncsi a kapcsolódó tartalmakra, ott nyugodtan ugorhatsz.

Speciális kifejezések

A könyvben néhány kifejezést gyakran a köznapitól eltérő értelemben használok:

Véleményezési lehetőségek

Sokat segítesz, ha miután áttekintettél egy-egy témát, elküldöd a véleményed. Ezt többféleképpen is megteheted:

Mindegyik lehetőség megtalálható mindegyik témához a Témák lapon, egy-egy link formájában az adott téma sorában.

Kérések

Közhírré tétel

A pénz nélkül is elősegítheted ezt:

Élettapasztalatok, tanulságok, az életed elvei

A könyvben megpróbálom összeszedni a legfontosabb elveket is, melyek segítségével okosabban élheti az ember az életét. Küldd el a legfontosabb tanulságokat, melyeket tapasztalataidból levontál, a leckéket, melyeket életed során megtanultál, az elveket, melyek szerint az életedet éled, és melyeket másoknak is érdemes lenne megfontolniuk.

Amit kapok, azt összevetem egymással és a saját tapasztalataimmal, és természetesen csak név nélkül használom fel.

Mottók

A papíron megjelenő változatban mindegyik téma elejére szeretnék rakni egy-két odavágó, frappáns idézetet, mottót. Ha tudsz, küldj nekem ilyeneket. Inkább tömör, magvas, esetleg humoros mondásokat keresek, mintsem átvitt értelmű, hangulatfestő, költői idézeteket.

Tehát inkább ilyeneket:

Nem pedig ilyeneket:

Szponzorok, kiadók

Ha tudsz ilyeneket, szólj, illetve készítettem számukra egy-egy külön oldalt, ahol részletesen leírtam, hogy mit szeretnék, ezeket megmutathatod nekik: ez a szponzoroké, ez pedig a kiadóké. Ezen kívül összeraktam egy egyoldalas pdf dokumentumot is, mely tömören bemutatja a projektet, és összefoglalja, hogy mikre volna szükségem.

Ha te magad szeretnél támogatni, akkor ezt a linket nézd meg.