web stats

Egyvilág

Bemutatás, részvétel

A könyv bemutatása

Az „Egyvilág” egy könyv lesz, mely két dologról szól: arról, hogy hogyan működik a világ, és arról, hogy hogyan lehet ésszel élni az életet. Szeretnék ehhez módszeresen összegyűjteni minden fontosat, és azt tömören, egyszerűen és őszintén leírni. Amennyire tudom, ilyen még nem volt: ez itt a csupasz lényeg sorról-sorra.

(Van egy videó is, melyben elmondom, mi ez a könyv, és miért jó.)

Miért lesz ez jó? Egyrészt azért, mert innen mindenki kaphat majd egy reális, modern, átfogó és egységes világképet, mégpedig úgy, hogy nem kell hozzá sok-sok könyvet elolvasni, és mindegyikből kihámozni a lényeget. Itt egy helyen együtt lesz minden fontos, láthatjuk az összefüggéseket is, és általa biztosak lehetünk benne, hogy semmi lényegesről nem maradunk le.

A mai, specializációra épülő világban egyébként sem fektetnek túl nagy hangsúlyt a széleskörű tájékozottságra, a széles látókörre, közhelyszámba megy, hogy az ember „egyvalamiben legyen jó”. Tény, hogy a specializációnak megvannak az előnyei – de az összkép belátásának is. Először is, a világ érdekes, ám ennél jóval többről van szó: a tágabb perspektíva segít jobban megítélni az összetettebb kérdéseket, pontosabban látni a saját helyünket, és elkerülni, hogy mások az orrunknál fogva vezessenek. Jobban megérthetjük továbbá a többi embert és önmagunkat, könnyebb lesz harmóniában élnünk a környezetünkkel, egymással és önmagunkkal, nem utolsósorban pedig az átfogóbb gondolkozás teljesebbé tesz, általa lehetünk többek, mint alkatrészek a nagy gépezetben. Úgy találom, hogy van is mód az összkép megvilágítására, gyakorlatilag mindennek a velejét el lehet mondani viszonylag egyszerűen, és az egész belefér egy elfogadható terjedelmű könyvbe.

Másrészt, ami az ember életét illeti, egy csomó tanulság van, melyeket hosszas tapasztalás és szenvedés árán ismerünk fel, aztán meg már nincs időnk használni. Az élet dolgairól persze sokan írtak már, de többnyire meglehetősen rendszertelenül, mint az irodalmi alkotások, vagy egy-egy részterületre koncentrálva, mint az olyan könyvek, melyek a párkapcsolatokhoz vagy éppen az érvényesüléshez igyekeznek tanácsokat adni. Érdekes módon tudománya sincs igazán ennek a mindenkit érintő, fontos kérdéskörnek. Szeretnék ehhez is összegyűjteni minden fontosat és használhatót, rendszerbe szedni, és egyenesen, világosan leírni. Így előáll majd a boldogulást segítő elveknek és praktikáknak egy egybehangzó gyűjteménye, melyben az olvasó az élet minden területéhez megtalálhatja mindazt, amit ha megfogad, nagyon már nem tudja elrontani.

Az igazi újdonság itt egy ilyen könyvnek az ideája, amely mindezt összefoglalja és érthetően átadja. Mert ilyen könyv eddig nem létezett, annak ellenére nem, hogy rendkívül hasznos lehet, mind egyéni, mind társadalmi szinten. Hogy ezt egy ember, első nekifutásra, mennyire képes megközelíteni, az másodlagos, azért is, mert innentől kezdve folyamatosan tökéletesíthető. (Azért már most is benne van apai-anyai.) S bár fontosak, de szintén másodlagosak a könyv részletei: a legfontosabb annak egésze, hogy végül, és végre, legyen egy ilyen átfogó mű, mely minden lényeges tekintetben eligazítja az embert. Objektíven, érdekmentesen és racionálisan.

Fontos kiemelni, hogy ez nem valamiféle laza, ezoterikus próbálkozás, és ha belenéz valaki, hamar ki is tűnik, hogy mennyire racionális, módszeres és alaposan átgondolt. Előre kell továbbá bocsátani, hogy mivel ez a könyv maga a tömör lényeg, nem egy könnyű olvasmány, meg kell vele dolgozni. Ezzel együtt azonban még mindig a legkönnyebb módja annak, hogy reális áttekintést kapjunk a világról; megírása során pedig törekszem az áttekinthetőségre és az érthetőségre, igyekszem mindenhol a lehető legegyszerűbben fogalmazni, és példákkal illusztrálom a megállapításokat. Így, aki odafigyel, meg fogja érteni.

Részvétel a könyv elkészítésében

Természetesen nem gondolom, hogy én mindenről mindent tudok. Egyfelől, ahogy múlik az idő, magam is folyamatosan tanulok, gyűjtöm a tapasztalatokat, másfelől pedig más emberek jobban értenek bizonyos dolgokhoz, eltérő tapasztalatokat szereznek, másképpen látják a világot. Ezért, amit én első körben leírok, azt rögtön közzéteszem, hogy mindenki elmondhassa róla a véleményét: mi maradt ki, mit gondol másképp, és így tovább. A hozzászólásokat aztán figyelembe veszem a végleges, papíron megjelenő változat elkészítésekor. Így, együtt, átfogóbban össze tudjuk gyűjteni az ismereteket, tapasztalatokat, objektívabb képet kapunk a valóságról, és reményeim szerint létre tudunk hozni valami olyat, ami széles körben és hosszú távon hasznára lehet majd az embereknek.

A könyv 168 különálló részből áll, melyek mindegyike egy-egy témát dolgoz fel. Ezek folyamatosan kerülnek fel a honlapra. Minden részhez tartozik egy internetes kérdőív, melyen pár kattintással elküldheted a véleményed; mindegyikhez van egy külön internetes fórum is, ahol lehetőség van a nyilvános hozzászólásra, vitára; de küldhetsz e-mailt is. A véleményezésben való részvétel természetesen nem kötelező, én annak is örülök, ha csak olvasol – de ha már elolvastál egy-egy részt, igazán nem áll sokból visszajelezni, a könyv is jobb lesz tőle, és nekem is sokat jelent. A részvétel egyébként teljesen nyílt, mindenki hozzászólásait, javaslatait szívesen veszem.

Tisztában vagyok vele, hogy manapság az idő milyen drága, és ezt többszörösen is figyelembe veszem. Először is azzal, hogy a különálló részek közül mindenki kiválogathatja, hogy melyek érdeklik. Másodszor azzal, hogy a szövegben ki van emelve a lényeg, így lehetőség van különböző mélységig elmerülni egy-egy témában, gyorsan befogadni a legfontosabbakat. Harmadszor, a visszajelzést is gyorsan meg lehet tenni, különösen a kérdőív segítségével.

A következőkkel folytathatod:

Hírlevél

Egy-két havonta küldök ki egy e-mailt a könyv legújabb részével – azon kívül közéleti aktualitásokat is szoktam benne elemezni. Feliratkozni úgy tudsz, ha írsz erre a címre: egyvilag@gmail.com Leiratkozni hasonlóan lehet.

Miért jó, ha feliratkozol? Mert így rögtön megkapod az új részeket és a hozzájuk mellékelt friss elemzéseket, illetve a könyvhöz kapcsolódó különféle lehetőségekről is értesülhetsz.

Természetesen az e-mail címedet semmi másra nem használom, és nem is adom tovább.

What is Egyvilág (Oneworld)?

This is going to be a book on how the world works and how you can live life well – which should be quite useful, and not only at the personal level, as described in the following document. The book is in Hungarian, but I have an introduction in English, download it here (pdf). You can also try an automatically translated version of the homepage.

I am looking for sponsors, translators and publishers, but I am also happy if you are just interested. Please let me know any idea: egyvilag@gmail.com. You can also check out, and if you like, join our English-language Facebook group with lots of sensible and quality material.